dimecres, 17 de setembre del 2008

L'ARAN

[de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya]

L'Aran (art. 11)

Règim aplicable a l'Aran en els següents termes:

1. El poble aranès exerceix l'autogovern mitjançant aquest Estatut, el Conselh Generau d'Arani les altres institucions pròpies.

2. Els ciutadans de Catalunya i les seves institucions polítiques reconeixen l'Aran com una realitat occitana dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles. Aquest Estatut reconeix, empara i respecta aquesta singularitat i reconeix l'Aran com a entitat territorial singular dins de Catalunya, la qual és objecte d'una particular protecció per mitjà d'un règim jurídic especial.


Quin país més bonic que respecta la pluralitat d'identitats culturals!!!!



A cavall del vent (Lluís Llach, versionat per Manu Guix)

19 comentaris:

Anònim ha dit...

Más que bonic, normal; com qualsevol altre Estatut o Contitución... Jo àdhuc no he vist cap que posi: "No es respectarà la pluralitat dels pobles que conformen x nació".

(Extret del preàmbul de la Contitución Espanyola)
"Protegir a tots els espanyols i pobles d'Espanya en l'exercici dels drets humans, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions".

Molt "bonic" també. Ja dic que més que boniques aquestes coses serien molt lletges les oposades. Que l'Estatut Català contingui aquest article no em sembla per a tirar coets, em sembla el més normal del món...

Kamikatze ha dit...

ho dic pq als d'Espanya sembla que els toqui els nassos que hi hagi altres identitats i altres llengües, i per això ho ataquen en comptes de protegir-ho. simplement.

Kamikatze ha dit...

per cert, amb l'àdhuc he recordat... AVUI COMENÇA POLÒNIA!

Anònim ha dit...

Està clar que a tot arreu hi ha ignorants i borregos, però l'acte de "generalitzar" també és en si mateix molt ignorant.

Moltíssims espanyols, entre els quals m'incloc, ens sentim orgullosos de tenir un país amb matisos culturals tan distints, amb diferents llengües, històries, gastronomia, etc, etc. Les coses de les quals tu parles sorgeixen per culpa de la classe política, tant a nivell espanyol com català (ambdues de molt baixa "qualitat"), que sembren pors per a beneficiar els seus propis interessos.

Per al meu és igual de fals el "El país es desmiembra" que el "L'Estat espanyol vol acabar amb el català", ambdós no són més que slogans, "soundbites" per a sembrar pors i guanyar vots. Una persona intel•ligent, objectiva i informada no pot creure's ni ho uneixo ni allò altre. Fer-lo és ser una ovella, una marioneta i en definitiva... poc més que UN VOT.

En qualsevol cas no et prenguis això com una crítica ni de bon tros, de debò (tingues en compte que sóc un dels... 3? lectors assidus d'aquest blog, i ho seguiré sent, i si és així és perquè m'agrada), simplement em va semblar un tema interessant per a opinar; per descomptat des del respecte.

Petons.

PD: "En la variedad está la diversión!!!" Un Pingüino en mi ascensor dixit.

Kamikatze ha dit...

Són els espanyols qui s'omplen la boca (i de firmes els manifestos) de dir que a Catalunya es persegueix el castellà, quan som nosaltres qui no podem parlar la nostra llengua amb tranquil·litat sense que se'ns critiqui. I això no ho dic pels gallegs, ni els gaditans, ni els asturians... Estic parlant de l'experiència catalana de la qual tu no en saps RES, com és obvi. El manifiesto de El Mundo el van firmar molts. És d'ignorants parlar d'una terra i una realitat que no coneixes. Aquí a Catalunya parlar en català comença a semblar un pecat capital. Per culpa de qui?

M'és igual el que pensin els madrilenys sobre nosaltres, només m'afecta allò que fa que jo no estigui tranquil·la a casa meva. I aquests "soundbites" dels quals parles deixen de ser-ho des del moment en que no es tracta d'slògans, sinó de missatges que comporten conductes determinades que ajuden a crear una visió equivocada de la realitat. La llàstima és que justament generalitzo pq a Espanya hi ha molta ignorància, i per culpa d'aquesta majoria inculta passen coses com el famós manifiesto, on persones alienes a la nostra realitat s'atreveixen a mentir i a pervertir la veritat.

Però ja ho diuen: allò que no et mata et fa més fort.

Anònim ha dit...

home, l'estatut nazi era d'allò més filantròpic:
"-Matar a tots els jueus, gais, lesbianes, jueus, homosexuals, comunistes, jueus, republicans espanyols, dimonis inter-dimensionals, jueus, la família Jones i finalment més jueus.
-Esmorzar cada dia un bon àpat.
-Matar encara més jueus
-Trobar una hora al dia per matar, encara més jueus."

Anònim ha dit...

Hombre... el manifiesto de El Mundo, hace 10 minutos, tiene 138.000 adhesiones, es decir, menos de un 0,5% de la población de España... Contra un negativismo de tal envergadura obviamente me dejarás sin argumentos!

Te pondré un ejemplo: Cuando Carod Rovira negoció la tregua de ETA "en Cataluña" para mí fue la acción política más egoísta y de peor "altura humana" que jamás he conocido(no viví con Franco, claro). Pues una parte del pueblo catalán está de acuerdo con eso (porque le han votado), con decir "a estos no lo mateis", sabiendo que eso implica que matarán a otros (de verdad que si apoyase algo así no podría concebir el sueño...), pues yo no generalizo eso a todo el pueblo catalán, no creo que sean todos malas personas y pienso que es sólo una cosa de un grupo de burros e ignorantes. Y tendría más motivos que tú para generalizar, porque el porcentaje de esos es mucho mayor que el de los firmantes de ese manifiesto que te quita el sueño...

Con actitudes como "tú de esto no hables que no sabes ni RES", pues tampoco se puede decir nada, pero no creo que sea la manera en la que debe funcionar una democracia, que considero sustentada en una libertad de opinión y expresión. Pero bueno, si te sientes atacada o incómoda por debatir un tema como este, no se hable más, sólo era mi opinión, i'm sorry!

No volveré a sacar temas de estos, que desde luego triunfo mucho menos que aportando videos de anuncios ochenteros!

Altre peton!!

(y este missatge ya no lo traduzco porque estoy robando la conexión del vecino y se me puede ir al carajo de un momento a otro...)

Pansete ha dit...

Sóc jo l'únic que, posats a escollir, prefereix nacionalitzar-se a França?

quitus ha dit...

¿França?
la futuda Lichtenstein, o en el pitjor dels casos, Les illes caiman.......

jair d ha dit...

amigues, amics, no seré jo qui entri a valorar la pluralitat del poble aranès, però veig que aquí s'està crucificant el nacionalsocialisme sense gaire fonament. direu el que voldreu, però al menys és una doctrina (citation needed).

frases que he llegit i soscric:

- a espanya hi ha molta ignorància.
- m'és igual el que pensin a madrid.
- àdhuc.

ara en sèrio, espero que el polònia hagi estat a l'alçada de l'esperat, ja que l'audiència no ho ha estat (o si? jo ja no sé com va això) i que hagueu gaudit amb el gag de doraemon, per la part que em toca.

Kamikatze ha dit...

amigo gallego, queda muy bien que dejes ir frases como ésta:

"Con actitudes como "tú de esto no hables que no sabes ni RES", pues tampoco se puede decir nada, pero no creo que sea la manera en la que debe funcionar una democracia, que considero sustentada en una libertad de opinión y expresión. Pero bueno, si te sientes atacada o incómoda por debatir un tema como este, no se hable más, sólo era mi opinión, i'm sorry!"

quedas muy bien ante los que no conocen ni el contexto ni la historia de nuestra amistad. Te apuntas el tanto de tolerante, de pacífico y de sensato sin que nadie sepa que el que en más de una ocasión me ha dicho que yo no podía hablar de cosas que no conocía eres tú. Y el que en su día comentó: "LOS CATALANES SOIS UNOS EGOISTAS E INSOLIDARIOS" fuiste tú. Y el que tb dijo eso de "No vas a pagar el billete del bus (estando en Madrid), no? Pq eso sería dar dinero a los madrileños...".

Claro, es muy bonito colgarse el talante ante desconocidos, pero es importante matizar. El día que me dijiste que no hablase de lo que desoncocía (cosa que apoyo, por más libertad de expresión es de idiotas hablar de lo que se desconoce) yo estaba comenando que la Renfe en Catalunya (y lo subrallaría para que te demostrar que yo me acotaba a mí ámbito de conocimiento) funciona de pena.

PD. Yo tp podría dormir si apoyase a un partido que juega a los GiJoe, sin tener el apoyo del pueblo. Y puestos a decir, tp podría venderme a los mismos después que destrozaran mis costas y el sustento económico de mi país.

Mucho insmonio habrá por estas tierras...

Unknown ha dit...

Jo no sé qui em cau pitjor, si Lluís Llach o Manu Guix.

Josep ha dit...

Dos petits apunts:

1) A Val d'Aran (o Vall d'Aran) el que millor li aniria és ésser independent com Andorra. O com Mònaco. [és Mònaco l'Andorra dels països de llengua occitana?]

2) El PØŁǾNIÅ d'ahir va estar prou bé. El que no sé és si li calen ONZE guionistes.

quitus ha dit...

que tal,manu guix cantant lluis llach. dubto que hi hagi res de pitjor (potser la Marta Ferrusola fotent d'Evita o potser rodar una escena de sexe explícit amb Mercè Arànega, després que aquesta s'hagi menjat tot el repartiment de "El cor de la ciutat" i vagi repetint, -"Jo no estic grassa, estic fortota").

Anònim ha dit...

Cuando tengamos 70 años me seguirás recordando (y además "terjiversadamente") los comentarios de ese día???? Yo creía que ya lo habíamos hablado más de una vez y que te había dejado más que claro lo que pensaba; sí cada vez que hablemos de una cosa más o menos controvertida me vas a volver a ese día de EL AÑO PASADO, apaga y vámonos, estoy crucificado de por vida...
No me cuelgo ninguna medalla delante de nadie, para empezar porque cuando escribí el comentario di por hecho que sólo entrábamos aquí tú, yo y tu copañera de blog!! Ya veo que no, por cierto, me deberías de dar las gracias por darle "vidilla" a esto!!!

Un besazo, picona!!!

Kamikatze ha dit...

ya te gustaría ser guardiola... ;P

(por lo bien que le quedan los trajes)

Kamikatze ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Kamikatze ha dit...

Vaja, estic una setmana de vacances i s'ecen la primera polèmica de la història del nostre blog. Molt bé, Charlie!

Kamikatze!

Anònim ha dit...

i tenim un comentari censurat i tot!! això es fica interessant!! (per cert, què hi posava?!)

love2chandler